Fixing Linux Locale Issues

Ever struggled with Linux locale settings setup? If your answer is yes this guide is for you.

For some reason on linux server installations locale settings are either not set or incomplete. For example, after installing ubuntu server, you might see the following output if you run the locale command.

LANG=
LANGUAGE=
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=

This error is particularly annoying it might lead to errors like the one below.

perl: warning: Setting locale failed.   
perl: warning: Please check that your locale settings:   
        LANGUAGE = "en_US:en",   
        LC_ALL = (unset),   
        LC_MESSAGES = "en_US.UTF-8",   
        LANG = "en_US.UTF-8"   
    are supported and installed on your system.   
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").   
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory   
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory   
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory   
(Reading database ... 21173 files and directories currently installed.)  
Removing bind9 ...  
 * Stopping domain name service... bind9                                        [ OK ]
Processing triggers for man-db ...   
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory   
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory   
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory  

After doing some digging around, I found a particularly simple fix. Since you are dealing with environment variables, the most appropriate place to specify your locale settings is in:

/etc/environment

Add the following lines to your environment files:

LC_ALL="en_US.UTF-8"
LANG="en_US.UTF-8"
LANGUAGE="en_US.UTF-8"

Reboot your machine and run the locale command again. You will see that your locale settings are now fixed.

LANG=en_US.UTF-8
LANGUAGE=en_US
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=en_US.UTF-8

No Comments, Be The First!

Leave a Reply